Makáme naplno! Objednávky expedujeme do 24 hodin!

Kalibrace Alkohol Testerů: Orientační vs. Stanovená Měřidla

 

Při používání alkohol testerů je důležité rozlišovat mezi dvěma hlavními typy měřidel: orientačními a stanovenými.

Tento rozdíl je klíčový při určování požadavků na certifikaci kalibračních laboratoří.

 

Orientační Měřidla: Orientační měřidla jsou zařízení, která poskytují rychlé, přesné výsledky, avšak nemají certifikát určeného měřidla. Jsou ideální pro osobní kontrolu nebo v situacích, kde není potřeba vyvozovat pracovněprávní důsledky. U těchto zařízení není potřeba, aby kalibrace probíhala v akreditované laboratoři. Důvodem je, že výsledky z orientačních měřidel se obvykle nepoužívají jako důkaz v právních řízeních.

 

Stanovená Měřidla: Na druhé straně, stanovená měřidla jsou přesná zařízení, která se používají například policií nebo v soudních řízeních. Výsledky z těchto zařízení musí být přesné a spolehlivé, protože mohou mít právní důsledky. Proto je nezbytné, aby kalibrace stanovených měřidel probíhala v laboratoři s příslušnou certifikací. Certifikace zajišťuje, že laboratoř splňuje stanovené normy a je schopna poskytovat přesné a opakovatelné výsledky.

 

Závěr: Při výběru alkohol testeru je důležité zvážit účel jeho použití. Pokud potřebujete zařízení jen pro osobní kontrolu, orientační měřidlo bude postačující. Avšak, pokud výsledky budou použity pro právní účely, je nezbytné zvolit stanovené měřidlo a zajistit jeho pravidelnou kalibraci v certifikované laboratoři. Tímto způsobem můžete být jisti, že výsledky jsou přesné a spolehlivé.